07/12/2011 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ''Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ''

 

  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

 

 ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

                                                  ΜΕ ΘΕΜΑ "Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ"


      Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων  και Τεχνών Δράμας,  επιδιώκοντας να διευρύνει το αντικείμενο της δραστηριοποιήσεως του, πέραν του χώρου του πολιτισμού και της τέχνης, και σε πεδία αμιγώς επιστημονικά, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ενδιαφέροντα όσο γίνεται μεγαλύτερης μερίδας συμπολιτών μας,  προσκάλεσε τον Καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρο Αμπατζόπουλο, προκειμένου να δώσει διάλεξη με θέμα «Η αμφισβήτηση της εξελικτικής βιολογίας».

Η διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δράμας, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με αθρόα προσέλευση για την παρακολούθηση της και μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση που επακολούθησε.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ.Αμπατζόπουλος έχει να επιδείξει μία μακρά, πλούσια και πολυσχιδή ακαδημαϊκή και, εν γένει, επιστημονική δράση. Έχει μετεκπαιδευθεί στο εξωτερικό, διανύοντας 4,5 χρόνια σε εργαστήρια του Βελγίου και της Ουαλίας. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 63 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 110 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος 4 ελληνικών και 2 ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει σε συντακτικές επιτροπές ξένων επιστημονικών περιοδικών καθώς και σε οργανωτικές επιτροπές πανελλήνιων και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Είναι ενεργό μέλος επιστημονικών εταιριών τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, όπως, ενδεικτικώς, της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιολόγων, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, της Πανελλήνιας Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής, της EuropeanAquaculture Society, της World Aquaculture Society. Έχει συγγράψει διδακτικά βοηθήματα, ήταν Υπεύθυνος της Συντακτικής Επιτροπής του βιβλίου «ARTEMIA: Basic and Applied Biology» (2002, ΚluwerAcademic Publishers, The Netherlands), είχε την επιμέλεια του βιβλίου «Τι είναι η εξέλιξη» του Ernst Mayr(2005, Εκδόσεις Κάτοπτρο) και έχει συμμετάσχει, ως επιβλέπων καθηγητής, σε περισσότερες από 50 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας,   

Στα πλαίσια της διάλεξής του, ο κ.Αμπατζόπουλος αναφέρθηκε, με τρόπο εύληπτο, παραστατικό και με λεπτές αποχρώσεις χιούμορ, σε κεφαλαιώδη ζητήματα του επιστημονικού πεδίου της εξελικτικής βιολογίας, όπως ο δαρβινισμός, η εξελικτική θεωρία, η μεταβλητότητα των ειδών.

Μετά το πέρας της διάλεξής του, ο κ.Αμπατζόπουλος δέχθηκε και απάντησε σε πολυάριθμες ερωτήσεις που του έθεσαν οι παριστάμενοι, οι οποίες, όπως ο ίδιος σχολίασε, ήταν ιδιαιτέρως εύστοχες και καίριες, δίδοντας του το ερέθισμα για περαιτέρω τοποθετήσεις και επισημάνσεις .

Όπως του ζήτησαν πολλοί από τους παρισταμένους και όπως και ο ίδιος ο κ.Αμπατζόπουλος υποσχέθηκε, θα επανέλθει σύντομα, στη Δράμα, για μία νέα διάλεξη, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, πάνω στα πάντα επίκαιρα θέματα της εξελικτικής βιολογίας.

                                                 Η Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                                 

                                                    Πολύνα Μπανά

 

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA