30/11 Διάλεξη: “ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ακτιβιστική τέχνη και η περίπτωση του εικαστικού Jonas Staal στην κουρδική επανάσταση της Rojava”

poster staal

prosklisi final

poster staal

 

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης, Βίκυ Κωνσταντινίδου σας προσκαλούν στη διάλεξη με τίτλο, “ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ακτιβιστική τέχνη και η περίπτωση του εικαστικού Jonas Staal στην κουρδική επανάσταση της Rojava”, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας στις 19:00.

Σχετικά με το θέμα της διάλεξης: Η ακτιβιστική τέχνη συνήθως κατέχει παρεξηγημένο ρόλο στη σκέψη μας και συχνά συγχέεται λανθασμένως με συγκεκριμένα πολιτικά κινήματα. Κι όμως, οι ρίζες της ακτιβιστικης τέχνης βρίσκονται τόσο στην performance art όσο και στη φεμινιστικη τέχνη. Κατα τη διάρκεια του περασμένου αιώνα η συμβολή της ακτιβιστικης τέχνης ήταν μέγιστη στα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που μάστιζαν το δυτικό κόσμο, χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί ακόμη και σήμερα την κινητήριο δύναμη της ακτιβιστικής τέχνης. Σε αντίθεση λοιπόν με τα άλλα είδη τέχνης, που εστιάζουν στην απλή περιγραφή των προβλημάτων, οι ακτιβιστές καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο με σκοπό την ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσω της τέχνης. Ειδικά τον 21ο αιώνα βλέπουμε πως γίνεται ολοένα και πιο ζωτική η συμμετοχή της τέχνης στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Για το λόγο αυτό, μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες καλλιτεχνών που αγκαλιάζουν την κουλτούρα της ακτιβιστικής τέχνης με αποκορύφωμα το έργο του πολύ σημαντικού εικαστικού Jonas Staal στην κουρδική επανάσταση της Rojava.

Βίκυ Κωνσταντινίδου

Ιστορικός Τέχνης


 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, Πολύνα Γ. Μπανά, αναφέρεται στη διάλεξη περί τέχνης και πολιτικής που διοργανώνει ο Σύλλογος :

 

«          Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργανώνει, την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.30, στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, τη διάλεξη της Ιστορικού Τέχνης, Βίκυς Κωνσταντινίδου, με θέμα “ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ακτιβιστική τέχνη και η περίπτωση του εικαστικού Jonas Staal στην κουρδική επανάσταση της Rojava. Η εν λόγω διάλεξη της Βίκυς Κωνσταντινίδου, όπως και ο ίδιος ο τίτλος της δηλώνει, αφορά στην ακτιβιστική τέχνη, ένα από τα πλέον πρωτοποριακά, επιδραστικά και σημαντικά, παγκοσμίως, εικαστικά ρεύματα του εικοστού και ήδη του εικοστού πρώτου αιώνα και, ειδικότερα, στη ξεχωριστή περίπτωση του τριανταπεντάχρονου ολλανδού εικαστικού Jonas Staal. Αξίζει να επισημανθεί η πρωτοτυπία του θέματος της διάλεξης, το οποίο δεν έχει παρουσιασθεί μέχρι σήμερα στη Δράμα, γεγονός που εξ ορισμού καθιστά τη διάλεξη που θα παραθέσει η Βίκυ Κωνσταντινίδου, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Με τη διάλεξη αυτή, ο Σύλλογος επιθυμεί να εγκαινιάσει μία μονιμότερη συνεργασία με την ιστορικό τέχνης για μία σειρά επόμενων διαλέξεων πάνω σε σύγχρονα θέματα από το χώρο των εικαστικών τεχνών.

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας προσκαλεί όλους τους δραμινούς να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της Ιστορικού Τέχνης, Βίκυς Κωνσταντινίδου και να συμμετέχουν στη διαλογική συζήτηση με την ομιλήτρια που θα ακολουθήσει.».

 

 

          

 

       Όπως η ίδια η Ιστορικός Τέχνης, Βίκυ Κωνσταντινίδου, αναφέρει σχετικά με το θέμα της διάλεξής της :

«Η ακτιβιστική τέχνη συνήθως κατέχει παρεξηγημένο ρόλο στη σκέψη μας και συχνά συγχέεται λανθασμένως με συγκεκριμένα πολιτικά κινήματα. Κι όμως, οι ρίζες της ακτιβιστικής τέχνης βρίσκονται τόσο στην performance art όσο και στη φεμινιστική τέχνη. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η συμβολή της ακτιβιστικής τέχνης ήταν μέγιστη στα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που μάστιζαν το δυτικό κόσμο, χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί ακόμη και σήμερα την κινητήριο δύναμη της ακτιβιστικής τέχνης. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα άλλα είδη τέχνης, που εστιάζουν στην απλή περιγραφή των προβλημάτων, οι ακτιβιστές καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο με σκοπό την ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσω της τέχνης. Ειδικά τον 21ο αιώνα, βλέπουμε πως γίνεται ολοένα και πιο ζωτική η συμμετοχή της τέχνης στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Για το λόγο αυτό, μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων θα παρουσιασθούν πρωτοβουλίες καλλιτεχνών που αγκαλιάζουν την κουλτούρα της ακτιβιστικής τέχνης με αποκορύφωμα το έργο του πολύ σημαντικού εικαστικού Jonas Staal στην κουρδική επανάσταση της Rojava.».

         

     Βιογραφικό Σημείωμα Βίκυς Κωνσταντινίδου:

 

         Η Βίκυ Κωνσταντινίδου είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε ιστορία τέχνης στη σχολή Καλών Τεχνών Ιωαννίνων και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στην ιστορία τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν της Ολλανδίας, με ειδίκευση τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, στη Δράμα, στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2016 επιλέχθηκε από το “ΝΕΟΝ” και τη Whitechapel Gallery London για το πρόγραμμα ανταλλαγής επιμελητών τέχνης στο Λονδίνο, ενώ τον Νοέμβρη του 2016 επιλέχθηκε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καλλιτεχνικής επιμόρφωσης OpenGround στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τον ίδιο μήνα έλαβε μέρος στη Σχολή Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη που διοργανώθηκε από την ThinkYoung και την Coca Cola, όπου μαζί με την ομάδα της έλαβε το 2ο βραβείο.

 

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA