5-6/11 Διήμερο εκδηλώσεων σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό "μανδραγόρας"

posters final

posters final

 

         ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ , 5 & 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

            Στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας για την τρέχουσα περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεσπόζουσα θέση κατέχει το εν λόγω διήμερο εκδηλώσεων, το Σάββατο και την Κυριακή, 5 & 6 Νοεμβρίου. Ο Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον ιδρυτή των εκδόσεων «Μανδραγόρας» και εκδότη του περιοδικού «Μανδραγόρας», ενός από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά, το οποίο έχει συμβάλει, τα μέγιστα, όλα αυτά τα χρόνια της κυκλοφορίας του από το 1993 έως σήμερα, στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων και, ευρύτερα, των τεχνών -και- το οποίο, μέχρι σήμερα, δεν έχει τύχει παρουσιάσεως στην πόλη μας. Αναλυτικότερα, το διήμερο περιλαμβάνει:

Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, στο καφέ “Honey Bar”, την παρουσίαση της κοινής ποιητικής συλλογής που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» και συν-υπογράφουν ο εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» και ποιητής, Κώστας Κρεμμύδας -και- ο δραμινός ποιητής Αλέξανδρος Αραμπατζής, η οποία, ως εκ της φύσεώς της (κοινή), αποτελεί ένα ασύνηθες ποιητικό εγχείρημα-γεγονός, φέρει τον, σχοινοτενώς ευφάνταστο και, συγχρόνως, λίαν κατατοπιστικό ως προς το περιεχόμενό της, τίτλο «Ποιήματα μικρόσωμα, άσωτα και φαντασμένα στα όρια του πολίτικαλ κορέκτ», έχει τη μορφή «διαλόγου» μεταξύ των δύο ποιητών μέσω της ανταλλαγής ποιημάτων σχετικών με το εκάστοτε θέμα -και- θίγει, με ένα ύφος αφοπλιστικά τολμηρό και σαρδόνια σαρκαστικό, σε βαθμό αποδομήσεως, πράγματα και καταστάσεις (αλλά ακόμη και πρόσωπα), τόσο, ευρύτερα, του κοινωνικοπολιτικού χώρου στον οποίο όλοι, εκόντες άκοντες, συμμετέχουμε, όσο και, ειδικότερα, του ελληνικού λογοτεχνικού χώρου τον οποίο οι δύο ποιητές γνωρίζουν καλώς, εκ των έσω.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, 6 Νοεμβρίου και ώρα 19.30, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, την παρουσίαση του περιοδικού και των εκδόσεων «Μανδραγόρας» από τη δικηγόρο και συνεργάτιδά τους, Αγγελική Ασπρογέρακα-Γρίβα καθώς και την παρουσίαση ενός εξαιρετικού αφιερώματος που φιλοξενήθηκε στο προτελευταίο (54ο) τεύχος του περιοδικού «Μανδραγόρας», με θέμα «Τρέλα & Δημιουργία», ένα θέμα διαχρονικά ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο. Την παρουσίαση του αφιερώματος θα κάνουν ο εκδότης του περιοδικού, Κώστα Κρεμμύδας και ο δραμινός ζωγράφος-σκηνογράφος και συνεργάτης του περιοδικού, Φαίδωνας Πατρικαλάκις, ο οποίος συμμετείχε, στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, με ένα άρθρο-προσωπική μαρτυρία για το δημόσιο ψυχιατρείο της Λέρου. Η παρουσίαση του αφιερώματος θα συνοδεύεται και από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Θα ήθελα, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, να προσκαλέσω όλους τους συμπολίτες μας στις εν λόγω δύο εκδηλώσεις, με την υπόσχεση ότι θα συμμετέχουν, όπως και οι ίδιοι θα διαπιστώσουν, σε δύο πραγματικά ξεχωριστές λογοτεχνικές βραδιές. ».    

 

                                       Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

     του Συλλόγου

ΠΟΛΥΝΑ Γ. ΜΠΑΝΑ

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το περιοδικό και τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» :

 

Ο «Μανδραγόρας», ένα περιοδικό για την Τέχνη και τη ζωή, εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 και έχει φτάσει, αισίως, στο 55ο τεύχος. Ασχολείται με λογοτεχνικά αλλά και κοινωνικά θέματα και δημοσιεύει αυστηρά πρωτότυπα/ανέκδοτα κείμενα, δοκίμια, πεζογραφήματα,  ποιήματα, μεταφράσεις κλπ. Στις σελίδες του, εκτός από την πρωτότυπη λογοτεχνία, δημοσιεύονται κείμενα που αφορούν σε όλες τις τέχνες (εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος) αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα. Επίσης φιλοξενούνται κριτικές βιβλίου, θεάτρου, εκθέσεων ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.λ.π. Παράλληλα, σε κάθε τεύχος, από το ξεκίνημα του περιοδικού έως σήμερα, οργανώνονται αφιερώματα σε σημαντικούς ανθρώπους της λογοτεχνικής ζωής της χώρας, αφιερώματα που καλύπτουν το έργο, τα βιογραφικά, βιβλιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του τιμώμενου.

Παράλληλα με το περιοδικό, υπάρχουν οι εκδόσεις «Μανδραγόρας», οι οποίες αριθμούν, μέχρι στιγμής, 260 τίτλους που αγγίζουν όλο το συγγραφικό εύρος από την ποίηση, πεζογραφία, θεατρικά, μεταφράσεις, λευκώματα έως το ποιητικό παραμύθι.

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA