7/10 έκθεση ζωγραφικής «Εικαστικές περιγραφές & αφηγήσεις» του Γιάννη Μενεσίδη

menesids

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

               «Εικαστικές περιγραφές & αφηγήσεις»

 

                             του ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΝΕΣΙΔΗ

 

                   Διάρκεια : 07 έως 16 Οκτωβρίου 2016

Εκθεσιακός χώρος άνωθεν του καφενείου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

         

 

                               Εγκαίνια :

       Παρασκευή, 07-10-2016 και ώρα 20.00

   Προλογίζει ο φιλόλογος Χρίστος Φαράκλας  

 

Η ζωγραφική του Γιάννη Μενεσίδη δεν είναι μια συμβατική εικαστική πράξη. Είναι, πολύ περισσότερο, μια εκ βαθέων εξομολόγηση, που αποκαλύπτει με ευφρόσυνη συντριβή τις πιο απόρρητες συναισθηματικές και διανοητικές του ταλαντώσεις μετατρέποντάς τες σε γλώσσα «γραπτή» και εικονογραφία σημαίνουσα. Ωστόσο, ο θεατής των «εικόνων» του Γ.Μ. θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι τα τοπία και οι συνθέσεις του δεν είναι απλώς προσπάθειες προς απόδοση μιας ειδυλλιακής έκφανσης του φυσικού χώρου ούτε αποσκοπούν αποκλειστικά στην οπτική τέρψη· είναι στην πραγματικότητα κείμενα μιας μυστικής γραφής, την οποία χρησιμοποιεί με τρόπο αυτοδαπανητικό για να κωδικοποιήσει την αδιάρρηκτη σχέση του εντεύθεν με το επέκεινα και την αρμονική συνάφεια της απτής πραγματικότητας με το «άκτιστο φως» ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να ονομάσει κανείς την Αλήθεια πίσω από τα φαινόμενα και την Αιτία πίσω από τα αποτελέσματά της.

Χ.Π.Φ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΝΕΣΙΔΗΣ

 

 menesids


 

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Ζει και εργάζεται στην Ξάνθη. Σπούδασε ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία Φυματιολογία. Διετέλεσε διευθυντής του Πνευμονολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Άρχισε να ζωγραφίζει από το 1975 με προτροπή του λογοτέχνη και ζωγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Κοντά του διδάχθηκε την ψηφαρίθμηση και τους ζωγραφικούς προβληματισμούς της επιφάνειας. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Φιλοτέχνησε πολλά εξώφυλλα βιβίων και περιοδικών. Συνεργάστηκε με τη μικρή πινακοθήκη “Διαγώνιος” (1975­1995) στη

Θεσσαλονίκη. Οχτώ εκδόσεις τέχνης κυκλοφόρησαν για το έργο του. Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. και της Ε.Ε.Ι.Κ. (Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών). Έργα του υπάρχουν στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, στην Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α Δράμας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, στην Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι συλλέκτης κοχυλιών και πετρωμάτων.


erga

 

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA