Από 2/4 Η ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΣΦΓΤ Δράμας ανεβάζει το έργο ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Ατάυντε

despinis

 

Η ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΣΦΓΤ Δράμας ανεβάζει το έργο ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Ατάυντε.

Σκηνοθεσία: Μαρία Παπαστεργίου
Παίζει η Χριστίνα Παπαποστόλου
Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» ανεβαίνει στις 2, 3, 9, 10, 13, 16, 17, 20 και 22 Απριλίου.
Συνιστάται για ηλικίες άνω των 15 ετών.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Καλησπέρα σας. Όπως ήδη γνωρίζετε είμαι η καινούργια σας δασκάλα. Ονομάζομαι Δεσποινίς Μαργαρίτα. Θα το γράψω στον πίνακα για να το θυμάστε.»

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μια δασκάλα Δημοτικού σχολείου. Είναι η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς και παραδίδει το πρώτο της μάθημα. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα εξηγεί από την αρχή στους μαθητές της –που δεν είναι άλλοι από το ίδιο το κοινό- τη μέθοδο δουλειάς της: «Εγώ μιλάω, εσείς υπακούτε. Εδώ μέσα δεν έχετε δικαιώματα».
Τα λόγια της ακούγονται παράξενα, ανησυχητικά. Ποιά είναι η Δεσποινίς Μαργαρίτα; Μια αυταρχική δασκάλα; Ένα μοντέλο του δασκάλου-αυθεντία παλαιότερων δεκαετιών που με το χάρακα στο χέρι μοίραζε τιμωρίες ως μέσο εκφοβισμού; Μια παρανοϊκή γυναίκα που τρομοκρατεί τους μαθητές της; Μια δυστυχισμένη γυναίκα-θύμα του ίδιου του συστήματος το οποίο αναπαράγει;
‘Ολα αυτά και ίσως κάτι παραπάνω: η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας και της καταπίεσης, όπως τις συναντάμε σε όλες τις μορφές: στην κοινωνία, το κράτος, το σχολείο, την οικογένεια, την εργασία, τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Το μάθημα της Δεσποινίδας Μαργαρίτας αν και σκληρό, είναι ένα μάθημα Ζωής. Η ιδιόρρυθμη αυτή δασκάλα αγγίζει μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνίας: τον θάνατο, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την εξουσία, τις σχέσεις. Μέσα από την «λοξή» οπτική της λέει τελικά τις πιο μεγάλες Αλήθειες, προετοιμάζοντας τους μαθητές της για να ζήσουν.
Ο πυκνός και άμεσος αυτός μονόλογος του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάυντε γράφτηκε το 1971 και αποτέλεσε παγκόσμια επιτυχία. Στην χώρα του λογοκρίθηκε από το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας, υπό το οποίο ζούσε εκείνη την εποχή η χώρα. Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα από την Έλλη Λαμπέτη το 1975, και έκτοτε παίχτηκε από γνωστούς ηθοποιούς. Ανάμεσά τους, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Θέμις Μπαζάκα και η Όλια Λαζαρίδου.

despinis

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA