1/11 20 θεσσαλονικείς & δραμινοί λογοτέχνες διαβάζουν αποσπάσματα απο το έργο τους και συνομιλούν με το κοινό

book poster print

prosklisi endbook poster print

 

                                           Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων

                                                   Δράμα 2015

 

     Βιογραφικά Λογοτεχνών

Ο Αλέξανδρος Αραμπατζής γεννήθηκε στη Δράμα το 1961. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στη Δράμα. Συλλογές διηγημάτων: Η Ανταρσία της Μουστάρδας, Μανδραγόρας 2000, Ο Χορός του σφυροδρέπανου, Μανδραγόρας 2005. Ποιητικές συλλογές: Η αλύπητη συμμετρία των διχασμών, Μανδραγόρας 1996, Το μανιφέστο της κοινής συμφοράς, Μανδραγόρας 1998, Δύο δρυοκολάπτες δραπετεύουν από το δρυοκολαπτεκκολλαπτήριο, Μανδραγόρας 2002, Περί υψηλής ραπτικής καταιγίδων και καρφιών στα φέρετρα, Μανδραγόρας 2005, Μεγαλιθικές Μπαλάντες, Τυπωθήτω 2011.

 

Ο Παναγιώτης Αργυρόπουλος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και ένα μυθιστόρημα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρουμανικά και Αλβανικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά των αντίστοιχων χωρών. Στίχοι τραγουδιών του κυκλοφορούν από την ελληνική δισκογραφία.

Η Αρχοντούλα Διαβάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε Νομική και Νεοελληνική Φιλολογία. Εργάσθηκε ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα βιβλία της: Στη μάνα του νερού, Ροδακιό 2004 ,Το αλογάκι της Παναγιάς, μυθιστορίες, Νησίδες 2012 , Φεύγω αλλά θα ξανάρθω, χρονογραφήματα, Νησίδες 2014.

 

Η Καλλιόπη Εξάρχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΑΠΘ. Το λογοτεχνικό της έργο περιλαμβάνει θεατρικά έργα (Όταν πέφτουν οι μάσκες, 2002, Ονομάζομαι… Γυναίκα, 2005), ποιητικές συλλογές (Μικρές ιστορίες μεγάλων εξομολογήσεων,2005, Περί Ιδεών, 2006, Περιπλανώμενος Λόγος, 2009, Βιβλιάριο καταθέσεων, 2012, Μάχιμα χείλη, 2014 και συλλογή διηγημάτων (Extra Large, 2011 ).

 

Ο Θόδωρος Καλαμπούκας γεννήθηκε και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. και δάσκαλος σε σχολή θεάτρου. Εξέδωσε τα θεατρικά έργα Μήπως νομίζετε ότι…, Αλκοόλ και τη συλλογή ποιημάτων Αντοχή των υλικών. Ίδρυσε θεατρικές ομάδες: στο Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Θέατρο Καλαμαριάς.

 

Η Βικτωρία Καπλάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία ποίησης στις Εκδόσεις Γαβριηλίδης: Ήχοι- απόηχοι, 2007, Λευκές συνομιλίες, 2010, Σημείο Φυγής, 2013, Η άγνωστη φίλη, 2015. Ποιήματα, μεταφράσεις και κριτικά σημειώματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά.

 

 

Η Μελίτα Καραχάλιου είναι πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας, Φιλολογίας  (ΑΠΘ), μεταπτυχιακές Sorbonne, οπτικοακουστικές μεθόδοι διδασκαλίας. Δίδαξε σε σχολεία το ιδεόγραμμα. Πολλές διαλέξεις με ίδιο θέμα.  Μέλος της ΕΛΘ, Εταιρίας Συγγραφείς της Μεσογείου (Γαλλία). Μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες. Μετάλλιο για  τον «Διάλογο των πολιτισμών", Παρίσι, Γαλλοφωνία, 2010. Δέκα ποιητικές συλλογές, οκτώ δίγλωσσες. Μεταφράσεις έργων από  γαλλικά, ιταλικά στα ελληνικά.

 

 

 Η  Κατερίνα Καριζώνη  γεννήθηκε  στη  Θεσσαλονίκη. Τέλειωσε  τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και  σπούδασε  οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών. Έχει εκδώσει 28 βιβλία: ποίηση, μυθιστορήματα, διηγήματα, παραμύθια, ιστορικά δοκίμια. Μέρος του έργου της έχει μεταφραστεί στο εξωτερικό. Βαλς στην Ομίχλη, Ρεσάλτο, Μεγάλο Αλγέρι, Το τραγούδι του Ευνούχου κ. α. είναι μερικά από τα βιβλία της.

 

Ο Γιώργος Κασαπίδης γεννήθηκε το 1961 στη Δράμα. Έγραψε ποίηση (Σ' εκείνο το σημείο, Παρατηρητής 1999, Αντίπερα, Τυπωθήτω 2005- Βραβείο Αθάνα Ακαδημίας Αθηνών, Εκ βαθέων θάλασσα, Photo/Graphs Studio 2010, Εκσκαφέας αοράτων, Εκδόσεις των Φίλων 2013). Ασχολείται με τη φωτογραφία. Έχει κάνει οκτώ ατομικές εκθέσεις, καθώς και εκδόσεις: "Εντός των ορίων" "Camera Obscura" (2003), "Των ασήμαντων δρόμων" Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας (2004).

 

Η Άννυ Κουτροκόη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και εξακολουθεί να διαμένει. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε με Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Δημοσιεύει ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, μετάφραση και σημειώσεις για το έργο άλλων λογοτεχνών. Εξέδωσε επτά ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

 

Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε το 1962 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές (η τελευταία της με τίτλο Κλινικά Απών, Γαβριηλίδης), ένα μυθιστόρημα, ένα θεατρικό που παίχτηκε τον Νοέμβριο του 2014, στην Πάτρα, στο θέατρο Αγορά, έναν θεατρικό μονόλογο που μόλις κυκλοφόρησε και δύο παιδικά βιβλία.

 

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1928. Φοίτησε αρχικά

στα Εκπαιδευτήρια της πόλης. Το 1955 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων. Σπούδασε φιλολογία στο Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός

σε σχολεία και φροντιστήρια. Το 1999 συνταξιοδοτήθηκε και ζει πλέον μόνιμα

στη Δράμα. Έχει εκδώσει πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές, καθώς

και πολυάριθμες μελέτες πάνω σε ζητήματα ποίησης, τοπικής ιστορίας,

λαογραφίας και πολιτισμού. Μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Πρωϊνός Τύπος της Δράμας.

Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο. Κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές με τελευταία Το Επιδόρπιο, 2012, υποψήφια για Κρατικό Βραβείο και 3 βιβλία που περιέχουνδοκίμια για την ποίηση, με τελευταίο το Πέραν της γραφής, 2015.

 

Η Δήμητρα Μήττα σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές). Καθηγήτρια φιλόλογος στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ερευνήτρια σε θέματα μυθολογίας, εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών ενηλίκων. Διδάσκει Ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου και Δραματολογία σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές Θεάτρου και είναι εισηγήτρια και εμψυχώτρια σε θεατρικά σεμινάρια. Με τη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική κριτική ασχολείται από το 1989. Διηγήματά της κυκλοφορούν σε αυτοτελείς εκδόσεις και σε συλλογικούς τόμους.

 

Η Αλεξάνδρα Μπακονίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ., όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών. Έχει εκδώσει 9 ποιητικές συλλογές. Ποιήματα και κριτικά της σημειώματα δημοσιεύθηκαν σε πολλά έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

 

Ο Δημήτρης Πέτρου γεννήθηκε το 1970 στη Δράμα, όπου και ζει. Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Α’ Παθολογική, από τις εκδόσεις της Μικρής Άρκτου.

 

Η Ζωή Σαμαρά είναι Ομότιμη Καθηγήτρια της Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ., ποιήτρια, πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Θευθ: οι δύο όψεις της γραφής». Από τις Εκδόσεις Ρώμη κυκλοφόρησε πρόσφατα Το μυστικό του τετραδίου / Le secret du calepin, δίγλωσση ανθολογία της ποίησής της.

 

Ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου γεννήθηκε το 1983 στη Δράμα, όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Έκαστος εφ' ω ετάφη, Γαβριηλίδης 2007, Μισές Αλήθειες, Μελάνι 2012, Με ύφος Ινδιάνου, Μελάνι 2014.

 

 

Ο Γιάννης Τζανής γεννήθηκε στη Γερακαρού Θεσσαλονίκης. Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος-Αναπληρωτής Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας. Μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού «Φιλόλογος», τ. Αντιπρόεδρος ΕΛΘ. Δίδαξε στη Φιλοσοφική ΑΠΘ και στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δημοσίευσε 11 ποιητικά βιβλία, 6 πεζογραφικά, 10 επιστημονικά και 9 ανθολόγια. Τιμήθηκε με Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και πολλές άλλες διακρίσεις.

 

 

Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Εξέδωσε τις συλλογές δι­ηγημάτων Η Βέ­σπα και άλλα επαρχιακά διηγή­ματα (1988), Χερουβικά στα κεραμίδια (1996), Η γλυκιά Μπονόρα (2000), Να σ’ αγαπάει η ζωή (2004), Σάλτο Μορτάλε (2011), καθώς και τα μυθιστορήματα Εκτός έδρας (1993) και Γαλάζια Αγελάδα (2013). Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Δίοδος 66100. Διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και σε περιοδικά.

 

 

 

 

 

 

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA