28/3 διάλεξη και δρώμενο σκιων απο τον Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή

kara7

kara7

karakara1kara2kara3

28 Μαρτίου 2015, ημέρα Σάββατο και ώρα 20.00 στα Γραφεία του Συλλόγου.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου σκιών (28/3)

''Το φώς των... σκιών'': μία εκδήλωση-αφιέρωμα στο θέατρο σκιών, τα εικαστικά του και την κοινή καταγωγή του με τις άλλες τέχνες, με διάλεξη και δρώμενο σκιών από τον Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή.

 

 

 

 

Εισήγηση:
"ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ-
Το θέατρο σκιών ως τέκνο του καθ' ημάς τρόπου"

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.
*Μετά την εισήγηση θα ακολουθήσει ένα δρώμενο σκιών με την παράσταση "Το προξενιό της Αντιγόνης" αποκλειστικά για ενήλικο κοινό..
" 
Αντίθετα με το πώς καταλαβαίνουμε την παράδοση στην εποχή μας, οι πραγματικοί καλλιτέχνες κουβαλούν μέσα τους, σαν πολύτιμο θησαυρό, το ήθος και την εμπειρία του πολιτισμού τους. Είναι φορείς αυτού του ήθους, ξέρουν να μιλούν απλά, με γλώσσα που είναι κατανοητή στη κοινότητα, στην οποία απευθύνονται. Μια κοινότητα, η οποία συνεχώς αλλάζει, αφού δέχεται επιρροές από νέα ερεθίσματα, ενώ η τεχνολογία φέρνει ραγδαίες αλλαγές, στον τρόπο που τα μέλη της κοινότητας αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Παράλληλα, αλλάζει και ο τρόπος που, με τις αισθήσεις μας, κατανοούμε τον κόσμο. Ο λαϊκός  καλλιτέχνης γίνεται ποιητής και δημιουργός με την πραγματική σημασία του όρου, αφού στόχος του είναι να «παράξει» έργο για το Δήμο, την κοινότητα. Δεν τον απασχολεί τόσο η ιδέα, το θέμα. Τούτος, σαν διακονία του, έχει το να βρει τον κατάλληλο τρόπο παρουσίασης του θέματος. Αυτό, όμως, για να έχει λειτουργικότητα, πρέπει να γίνει σε μια γλώσσα κατανοητή στα μέλη της κοινότητας, σε κάθε εποχή, και φυσικά, να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής και εξέλιξης, όταν χρειάζεται. 
Ο Καραγκιόζης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας. Είναι ένα θέατρο που κουβαλά μέσα του, όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό. Η σχέση του με τις άλλες μορφές έκφρασης του καθ’ ημάς τρόπου, είναι μεγάλη και φυσικά σαν θέατρο που είναι, εξαρτάται από αυτές, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η εικαστική γλώσσα τού καθ’ ημάς τρόπου είναι μια γλώσσα που την καταλαβαίνει ο Έλληνας και φυσικό είναι αυτήν τη γλώσσα να τη χρησιμοποίησαν οι μεγάλοι μάστορες του λαϊκού θεάτρου, που ήταν και αυτοί μέλη μιας κοινότητας, που μιλούσε αυτή τη γλώσσα.
Η ζωγραφική, η μουσική και ο τρόπος έκφρασης του λόγου στο Θέατρο Σκιών, είχαν μια φυσική σχέση με τον καθ’ ημάς τρόπο. Οι τεχνίτες, δηλαδή, δεν σκέφτηκαν ποτέ να κάνουν κάτι άλλο στο θέατρό τους, παρά να μιλήσουν με τη γλώσσα που γνώριζαν και που μόνο με αυτή, θα μπορούσαν να κοινωνήσουν το έργο τους στους θεατές.
 Έτσι, κάθε παράσταση είναι μια ακολουθία, που το κοινό συμμετέχει στα δρώμενα και ακολουθεί, συμπάσχει και γίνεται μέτοχος του δράματος!
 Μια πρόσκληση είναι τούτες οι γραμμές για μια βραδιά που οι σκιές φωτίζουν τα όνειρα και το λευκό πανάκι μας ταξιδεύει στα "κρυφά" της καρδιάς.... ''

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA