06/04 Παιδική Σκηνή του Σ.Φ.Γ.Τ. -'Το πρώτο Χελιδόνι' του Δ. Μανθόπουλου/ Οι παραστάσεις συνεχίζονται

chelidoni

chelidoni

 

                ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

                        ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

                                ΤΟΥ Σ.Φ.Γ.Τ.

     ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ                

                    « ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ » 

             ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας, κα Πολύνα Μπανά, αναφέρεται στις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του Συλλόγου, οι οποίες ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013  :

«Δόθηκαν, το περασμένο σαββατοκύριακο, στην αίθουσα  εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Δράμας, με ιδιαίτερη επιτυχία, οι πρώτες παραστάσεις του οικολογικού θεατρικού παραμυθιού «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ» του καταξιωμένου δραμινού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Δημήτρη Μανθόπουλου, το οποίο ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της θεατρολόγου Μαρίας Παπαστεργίου.

 

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας, Δημήτρης Μανθόπουλος, αναφέρει, στο πρόγραμμα της παράστασης, σχετικά με το έργο: «Ένα παράτολμο και παράξενο χελιδόνι (πραγματικό ή του ονείρου;) αποφασίζει να φέρει, στον τόπο μας, την άνοιξη, μέσα στο καταχείμωνο.
Άγγελος του καλού, το εμβληματικό μας «ΧΕΛΙΔΟΝΙ» εκπέμπει κελαηδισμούς χαράς, αισιοδοξίας κι ελπίδας για όσα κακά συμβαίνουν, στις μέρες μας, στη φύση και το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την ίδια τη ζωή. Προτρέπει σε αφύπνιση μικρούς και μεγάλους κι ευαγγελίζεται μιαν «ΆΝΟΙΞΗ», αληθινή. Το «ΠΡΩΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ», με τον έμμετρο συχνά λόγο του, το ρυθμό, τον χορό και το τραγούδι, απευθύνεται σε όλους όσους δε θέλουν τους… «ΧΕΙΜΩΝΕΣ» και φιλοδοξεί : Μέσα στον κόσμο το σκληρό, κατσούφη και…παμπόνηρο, να ζευγαρώσει το πεζό απόψ΄εδώ με τ΄ΟΝΕΙΡΟ (Μακάρι να το καταφέρει).» .

Οι μικροί θεατές των πρώτων παραστάσεων κατενθουσιάσθηκαν με τα διαδραματιζόμενα επί σκηνής, τα οποία διατήρησαν αμείωτο μέχρις τέλους το ενδιαφέρον τους, χάρη στην ευφάνταστη πλοκή του έργου, τους πραγματικά πρωτότυπους χαρακτήρες του, το ευφυές χιούμορ του, τα τραγούδια και τις απολαυστικές μουσικοχορευτικές του σκηνές, ενώ οι μεγαλύτεροι θεατές σχολίαζαν, μετά το τέλος των παραστάσεων, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο για παιδιά, το οποίο προσεγγίζει, με έμπνευση και ευαισθησία, το τόσο κρίσιμο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν, επίσης, τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους θεατές, οι ερμηνείες των ηθοποιών που συμμετέχουν στην παράσταση, τους οποίους αξίζει να αναφέρω ονομαστικά - πρόκειται για τους Άλκη Γεωργιάδη (Πατέρας -και- Σερ Μολυνσέρ), Χριστίνα Παπαποστόλου (Μητέρα -και- Χελιδόνι), Έλενα Βασιλοπούλου (Κορίτσι),  Ράνια Κοσμίδου (Αγόρι), Γιάννη Παπαϊωάννου (Κακοέντομο 1 , Χερ Πετρελαιοκηλίδεν -και- Εμπρηστής), Βαγγέλη Καλφόπουλος
(Κακοέντομο 2 -και- Κλάξων-Κράξων-Μεγαφών), Κατερίνα Τετερίνα (Κακοέντομο 3 -και- Νέφος αιθάλης), Νάντια Φεστέρη (Κακοέντομο 4 -και- Μις Ρυπανσίνη), Σέρη Σιμάκη (Κακοέντομο 5 -και- Μεσιέ Καυσαέριους),   
Αλεξάνδρα Φιλιππίδου (Κακοέντομο 6 -και- Ριρή Χωματερή ),  Μαρία Σοφιαδή

(Φον Ρίχτεν Αποβλήχτεν),  Φανή Παρίση (Φράου Χαβούζεν) και Γιάννη Καδόγλου (Κουμπάρος), οι οποίοι υποδύονται τους ρόλους τους, με σπαρταριστή ζωντάνια και χιούμορ καθώς και άψογο μεταξύ τους συντονισμό, επιδεικνύοντας μία, ακριβοζυγιασμένη κι απολαυστική από κάθε άποψη, δουλειά συνόλου, η οποία, σε τελική αναγωγή, δέον να αποδοθεί στην επιδέξια καθοδήγηση της ιδίας της σκηνοθέτιδας της παράστασης, Μαρίας Παπαστεργίου .      

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, επίσης, στα σκηνικά της παράστασης που υπογράφει ο Γιώργος Καρτάλης από κοινού με τη σκηνοθέτιδα, τα οποία αποτελούν, αναμφισβήτητα, μία πρωτότυπη σύλληψη (ιδίως η απόδοση της «χωματερής») που υπηρετεί αλλά και αναδεικνύει, συγχρόνως, το πνεύμα του έργου καθώς και στη μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο συνθέτης Λευτέρης Μυσιργής

Οι επόμενες παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του Συλλόγου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Δράμας, έχουν ως εξής :

Παρασκευή, 12 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. 

Σάββατο, 13 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ.

Κυριακή, 14 Απριλίου : ΔΥΟ παραστάσεις στις 11 π.μ.  -και-  στις 7 μ.μ.

Τετάρτη, 17 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ.

Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 5 Ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, ανταποκρινόμενο στα επιτακτικά κελεύσματα των καιρών, αποφάσισε ότι, για ομαδικά εισιτήρια των είκοσι (20) ατόμων και άνω, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι μειωμένη στο ήμισυ (2,5 Ευρώ)  καθώς και ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη (δωρεάν) για όσους διαθέτουν κάρτα ανεργίας ή κάρτα Α.Μ.Ε.Α. .

Να επισημανθεί, επίσης, ότι δε γίνεται κράτηση θέσεων και, ως εκ τούτου, οι θεατές καλούνται να προσέρχονται εγκαίρως, πριν την παράσταση, προκειμένου να βρίσκουν κενές θέσεις για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν .

            Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους δραμινούς, μικρούς και μεγάλους, να παρακολουθήσουν την παράσταση, με την υπόσχεση ότι πραγματικά θα την απολαύσουν.  

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ
του Δημητρη Μανθόπουλου

Στο Διοικητήριο Δράμας

παραστάσεις/ώρες:
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/4, 19:00μμ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/4, 11:00πμ. και 19:00μμ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/4, 19:00μμ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/4, 19:00μμ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/4, 19:00μμ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/4, 11:00πμ. και 19:00 μμ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4, 19:00μμ.

Τιμή εισιτηρίου 5ευρώ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρία Παπαστεργίου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Λευτέρης Μυσιργής
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Καρτάλης, Μαρία Παπαστεργίου
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ/ΜΑΚΙΓΙΑΖ: όλη η ομάδα
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Γιώργος Σαχπάζης
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΦΩΤΩΝ: Κώστας Καψιμάνης
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΧΟΥ: Πασχάλης Ψαλτόπουλος
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ : Γιώργος Καρτάλης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Μαρία Παπαστεργίου

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
ΠΑΤΕΡΑΣ/ΣΕΡ ΜΟΛΥΝΣΕΡ: Άλκης Γεωργιάδης
ΜΗΤΕΡΑ/ΧΕΛΙΔΟΝΙ: Χριστίνα Παπαποστόλου
ΚΟΡΙΤΣΙ: Έλενα Βασιλοπούλου
ΑΓΟΡΙ: Ράνια Κοσμίδου
ΚΑΚΟΕΝΤΟΜΟ 1/ΧΕΡΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΕΝ/ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ: Γιάννης
Παπαϊωάννου
ΚΑΚΟΕΝΤΟΜΟ 2/ ΚΛΑΞΩΝ-ΚΡΑΞΩΝ-ΜΕΓΑΦΩΝ: Βαγγέλης Καλφόπουλος
ΚΑΚΟΕΝΤΟΜΟ 3/ ΝΕΦΟΣ ΑΙΘΑΛΗΣ: Κατερίνα Τετερίνα
ΚΑΚΟΕΝΤΟΜΟ 4/ ΜΙΣ ΡΥΠΑΝΣΙΝΗ : Νάντια Φεστέρη
ΚΑΚΟΕΝΤΟΜΟ 5/ ΜΕΣΙΕ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟΥΣ: Σέρη Σιμάκη
ΚΑΚΟΕΝΤΟΜΟ 6/ ΡΙΡΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ: Αλεξάνδρα Φιλιππίδου
ΦΟΝ ΡΙΧΤΕΝ ΑΠΟΒΛΗΧΤΕΝ: Μαρία Σοφιαδή
ΦΡΑΟΥ ΧΑΒΟΥΖΕΝ: Φανή Παρίση
ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ: Γιάννης Καδόγλου
ΦΩΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ/ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ: Μαρία Παπαστεργίου

Ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια, τους: Βίβιαν Κοντομάρη, Δημήτρη Καρτάλη, και Χρήστο Καδόγλου.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Ο Δημήτρης Μανθόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα, όπου διαμένει, και είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και κυρίως εκείνην που απευθύνεται στα παιδιά και στους νέους, με ιδιαίτερη επίδοση στην παιδική ποίηση, της οποίας θεωρείται, από πολλούς κριτικούς, κορυφαίος της, εν ζωή, εκπρόσωπος.
Εκδόθηκαν δεκαπέντε βιβλία του, τα περισσότερα βραβευμένα σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Για την πολύχρονη προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και άλλους φορείς.
Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.
Το «Πρώτο Χελιδόνι» είναι το τρίτο θεατρικό του, που ανεβαίνει στη σκηνή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ένα παράτολμο και παράξενο χελιδόνι (πραγματικό ή του ονείρου;) αποφασίζει να φέρει στον τόπο μας την άνοιξη, μέσα στο καταχείμωνο.
Άγγελος του καλού το εμβληματικό μας «ΧΕΛΙΔΟΝΙ» εκπέμπει κελαηδισμούς, χαράς, αισιοδοξίας κι ελπίδας για όσα κακά συμβαίνουν στις μέρες μας: στη φύση και το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την ίδια τη ζωή. Προτρέπει σε αφύπνιση μικρούς και μεγάλους κι ευαγγελίζεται μιαν «ΆΝΟΙΞΗ» , αληθινή. Τέτοια, όπως το ίδιο την προσδιορίζει στο τραγούδι του:

Άνοιξη είναι να γελάς
Ν’αγαπάς, να σ’αγαπούνε.
Άνοιξη, να μην πεινάς,
Με το δίκιο όλοι να ζούνε.
Άνοιξη είναι η ειρήνη,
Που ζωή στον κόσμο δίνει.

Άνοιξη είναι η χαρά,
Είναι ο στίχος το τραγούδι!
Άνοιξη κάθε φορά,
Που γεννιέται ένα λουλούδι.
Άνοιξη είναι η ελπίδα,
της ψυχής μας ηλιαχτίδα.

Το «ΠΡΩΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ», με τον έμμετρο συχνά λόγο του, το ρυθμό, τον χορό και το τραγούδι, απευθύνεται σε όλους όσους δε θέλουν τους… «ΧΕΙΜΩΝΕΣ» και φιλοδοξεί:
Μέσα στον κόσμο το σκληρό,
Κατσούφη και…παμπόνηρο,
Να ζευγαρώσει το πεζό
Απόψ’εδώ με τ’ΟΝΕΙΡΟ

(Μακάρι να το καταφέρει)
Δημήτρης Μανθόπουλος


                                      Λίγα λόγια από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας επιστρέφει, φέτος, με «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ», στο χώρο του παιδικού θεάτρου, μετά από δεκαεννέα ολόκληρα έτη - ήταν το 1994 που ανέβασε την παιδική παράσταση «Το γαλάζιο βιολί», η οποία σηματοδότησε και την απαρχή μίας ανελλιπούς, έκτοτε, (επανα)δραστηριοποίησης του Συλλόγου στα θεατρικά πράγματα της πόλης-, χάρη στην δημιουργική και πολυβραβευμένη πένα του Τάκη Μανθόπουλου, ο οποίος, με τη σειρά του, επιστρέφει στο χώρο του θεάτρου μετά από δεκαπέντε και πλέον έτη  - ήταν το 1997 που πρωτο-έγραψε για το θέατρο, την «Ελένη» του, η οποία ανέβηκε, με τεράστια επιτυχία, από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.

Ο Τάκης Μανθόπουλος, κινούμενος, με τη γνωστή του δεινότητα, στο φυσικό λογοτεχνικό του χώρο, αυτόν της παιδικής λογοτεχνίας (για πρώτη, όμως, φορά μέσω της θεατρικής οδού), μας χαρίζει ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο για παιδιά : ένα οικολογικό θεατρικό παραμύθι, διανθισμένο με στοιχεία μιούζικαλ, διάχυτο χιούμορ, πρωτότυπους χαρακτήρες και ευφάνταστη πλοκή, το οποίο προσεγγίζει, με ιδιαίτερη έμπνευση, ποιητικότητα και ευαισθησία, το πάντα επίκαιρο και τόσο κρίσιμο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος -και- το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα τέρψει και θα προβληματίσει τόσο τους μικρούς μας θεατές όσο και τους μεγαλύτερους ή (γιατί όχι;) και τους πολύ μεγαλύτερους .