21/11 Διάλεξη του ζωγράφου-αγιογράφου Κωνσταντίνου Κουγιουμτζή:"Από τον Πανσέληνο στο Σεζαν"

koygioumtzis poster

 

koygioumtzis poster

ΔΙΑΛΕΞΗ  

ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ

         ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

 

                          ΜΕ ΘΕΜΑ

«   ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΟ ΣΕΖΑΝ :

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ»          

 

     ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 20.30 ,

                   στη μικρή αίθουσα εκδηλώσεων

                   του Δημοτικού Ωδείου Δράμας

 

 

 

         Λίγα λόγια από τον ομιλητή για το θέμα της διάλεξης

                 «ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΟ ΣΕΖΑΝ :

   ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ»

 

Στην καθ΄ημάς ανατολή, δημιουργός είναι αυτός που το έργο του αφορά το δήμο, τη κοινότητα! Το έργο τέχνης δεν είναι απλά ένα ιδεολόγημα αλλά ένα λειτουργικό γεγονός που αφορά τη ζωή της κοινότητας.

Η καλλιτεχνική δημιουργία στη καθ΄ ημάς παράδοση δεν βασίζεται απλά στην έμπνευση  ή στο ένστικτο του καλλιτέχνη-ζωγράφου  αλλά είναι μια εικαστική πράξη η οποία αξιοποιεί τα εκφραστικά της μέσα (γραμμή, χρώμα, ρυθμό, σύνθεση) για να καταγράψει την αληθινή  ζωή και όχι ένα  υπαινιγμό αυτής. Είναι μια εικαστική γλώσσα, ένα εικαστικό σύστημα το οποίο ως στόχο έχει να συνδέσει πολλά, αταίριαστα ίσως, κομμάτια, ώστε να φανερωθεί το ήθος και η εμπειρία της κοινότητας.

Ο Εμμανουήλ Πανσέληνος, ο «άρχοντας» του ρυθμού και της σύνθεσης, ο σημαντικότερος ίσως ζωγράφος του 13ου αιώνα, είναι αυτός που με τη τέχνη του επηρέασε, όσο κανείς άλλος, τους καλλιτέχνες της εποχής του και υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος της λεγόμενης «μακεδονικής» σχολής. Στη Ρωσία του 15ου αιώνα, ο Άγιος Ανδρέας Ρουμπλιώφ και ο δάσκαλος του, Θεοφάνης ο Έλληνας, άφησαν το στίγμα τους και το έργο τους θαύμασαν καλλιτέχνες όπως ο Ματίς, ενώ οι μεταβυζαντινοί  καλλιτέχνες της «Κρητικής σχολής» κατάφεραν να προσεγγίσουν δημιουργικά τη ζωγραφική της Ευρώπης και η δική τους παράδοση υπήρξε το γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί το μεγάλο ταλέντο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Στην Ευρώπη του  19ου  αιώνα οι Ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι, κουρασμένοι από τη «στεγνή» μίμηση της πραγματικότητας μιας νατουραλιστικής ζωγραφικής η οποία κυριάρχησε από την αναγέννηση και μετά,  πρότειναν μία τέχνη η οποία θα βασίζεται περισσότερο στα εκφραστικά της μέσα (το χρώμα, το φως, τη γραμμή, την πινελιά, τη σύνθεση) παρά στο θέμα της. Τα διδάγματα των Ιμπρεσιονιστών, που οδήγησαν στη μοντέρνα τέχνη, δημιούργησαν  μία επανάσταση στη ζωγραφική και ξανάφεραν στην επιφάνεια ζητήματα που οι Βυζαντινοί είχαν θέσει αιώνες πριν.

Στη σημερινή εικαστική πραγματικότητα οι ζωγράφοι της καθ΄ ημάς παράδοσης, απόγονοι του Πανσέληνου και του Ρουμπλιώφ, διεκδικούν ισότιμα τη θέση τους ως σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί κάνοντας ένα γόνιμο διάλογο με τη τέχνη της εποχής τους...      

                             Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA