10/12 Κassandra : a stand-up tragedy in broken English

kapant-thumb-large

Η Kassandra ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα

trailer

 

Η Kassandra ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα

O σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε για τη Δέσποινα Σαραφείδου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στις Σέρρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

BlackBox, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2

Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, 23:00 

Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, 21:00, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, 20:00

Είσοδος: 15€ και 10€

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2310 829254

 

ΔΡΑΜΑ

 

ΜΥΛΟΣ cafe-bar,  19ης Mαΐου
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, 21.30

Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

 

ΣΕΡΡΕΣ

 

«Δύο» Καφενείο Τέχνης, Θέμιδος και Ηφαίστου

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, 21:00
Κρατήσεις: 2321551315


Εδώ,  video trailer                                                                                                      

Εδώ, αποσπάσματα από την παράσταση και συνέντευξη των συντελεστών

Η Kassandra στο facebook

O σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε για τη Δέσποινα Σαραφείδου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στις Σέρρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

BlackBox, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2

Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, 23:00 

Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, 21:00, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, 20:00

Είσοδος: 15€ και 10€

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2310 829254

 

ΔΡΑΜΑ

 

ΜΥΛΟΣ cafe-bar,  19ης Mαΐου
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, 21.30

kapant-thumb-large

 

 

10 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 21.30, στο καφέ «Μύλος» :

Ανέβασμα του θεατρικού μονολόγου «Κassandra : a stand-up tragedy in broken English» του ουρουγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο, με την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου.

 

 

Kassandra

του Sergio Blanco

 

A stand-up tragedy in broken English

 

Ο σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε και έγραψε για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα

 

Διάρκεια: 60 λεπτά

fb: https://www.facebook.com/KassandraGR

video trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3RdGJWs5EKM&;feature=youtu.be

 

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου - Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου 

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου

Φωτογραφίες - Επιμέλεια φωτισμού: Δημήτρης Γερακίτης

Οπτική επικοινωνία: Dennis Spearman

Trailer: Χρήστος Μουρούκης

Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου

 

Ομάδα παραγωγής: Θάνος Κάππας, Αλέξης Καρατζάς, Ελένη Καρρά, Χριστίνα Κούλη, Δήμητρα Νικολοπούλου, Ελένη Πανίτσκα, Τζένη Παρασκευοπούλου, Αννέτα Πυλαρινού, Αντώνης Ροκάκης, Γραμμματούλα Σταυρακούδη, Μαρία-Ξένια Στυλιανού

Μια παραγωγή της Εταιρείας θεάτρου 1+1=1

 

 

Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs BunnyAbbaManchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου καταρρέει.

 

Στο μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.

 

 

Η Kassandra υπήρξε πρώτο ανέβασμα έργου του Sergio Blanco στην Ελλάδα. Πρωτοανέβηκε στην Αθήνα, στο μπαρ Άνθρωπος το 2011, όπου και παίχτηκε επί τρεις περιόδους (Μάρτιος-Μάιος 2011, Φεβρουάριος-Μάρτιος 2012, Ιανουάριος-Απρίλιος 2014). Παρουσιάστηκε επίσης στη Νέα Υόρκη (KGB Bar, 2011 και Cornelia Street Café, 2012) και στο Souzy Tros (Αθήνα, 2013). Από το 2011 έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αλβανία, Ελβετία, Κόσοβο, Τσεχία, fYROM, Βουλγαρία, Ισπανία), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία, όπως:

 

Bραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Apollon 2011, Φίερ),

Βραβείο Καλύτερης Διαδραστικής Περφόρμανς (Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος MonoAkt - Κόσοβο, 2012),

Βραβείο Ερμηνείας Actor of Europe 2012 (Διεθνές Φεστιβάλ Actor of Europe - Ρέσεν),

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Trans Ρόλο & Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου (3rd Gay Theatre Awards - Αθήνα, 2014).

 

 

 

Η ιστορία του έργου:

Το έργο Kassandra ξεκίνησε να γράφεται στην Αθήνα την άνοιξη του 2008 και ολοκληρώθηκε στην Πάρο το φθινόπωρο του ίδιου έτους, κατά τη διαμονή του συγγραφέα στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας».

Με αφετηρία το μυθικό πρόσωπο της Κασσάνδρας, ο γαλλο-ουρουγουανός θεατρικός συγγραφέας γράφει σε μια γλώσσα που δεν είναι η δική του έναν μονόλογο όπου η πασίγνωστη ηρωΐδα από την Τροία αφηγείται, με τα στοιχειώδη αγγλικά μιας σύγχρονης μετανάστριας που πουλάει λαθραία προϊόντα, την ιστορία της, απομυθοποιώντας τον ίδιο της τον μύθο. Μέσα από τις ιστορίες του δικού της παρελθόντος, η Κασσάνδρα μάς αφηγείται τις ιστορίες του δικού μας παρόντος.

Μέσω του μονόλογου Kassandra ο Sergio Blanco γράφει και ξαναγράφει την ιστορία της τρωαδίτισσας ηρωΐδας και των μύθων που την περιβάλλουν, προκειμένου να φτάσει σε ό,τι ο ίδιος περιγράφει ως «μια πραγματική ‘‘ξε-γραφή’’ του μύθου».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, μιλώντας γι’ αυτή την ιδέα της ‘‘αποδομημένης γραφής’’, ο S.B. λέει: «Σιγά-σιγά, η διαδικασία της γραφής μετατράπηκε σε μια πραγματική διαδικασία ‘‘ξε-γραφής’’: η Kassandra δεν είναι ένα ‘‘γραμμένο’’ θεατρικό κείμενο, είναι ένα ‘‘ξε-γραμμένο’’ κείμενο».

 

 

 

Έγραψαν:

 

* Η Kassandra είναι μια μοναδική εμπειρία θεάτρου. Σπάνια έχω δει έναν περφόρμερ να παραμένει τόσο ευέλικτος και ήρεμος ενώ βρίσκεται σε διάδραση με το κοινό. Αδράξτε την ευκαιρία να δείτε αυτή την παράσταση. Είναι μια δουλειά φτιαγμένη με πολλή μαστοριά, μεγάλη ευφυΐα, με ένα δυνατό, αινιγματικό κείμενο. Μην τη χάσετε. [Jeffrey Jay Fowler, Prague Fringe Festival 2012 Reviews - Fringe Theatre]

 

* Ο συγγραφέας, προκειμένου να θίξει ζητήματα του σύγχρονου κατακερματισμένου ως προς την πατρίδα, τη γλώσσα, το κοινωνικό φύλο ατόμου, δανείζεται το πρόσωπο της μάντισσας Κασσάνδρας διακτινίζοντάς το σε μια σύγχρονη πόλη. Η Κασσάνδρα αποκτά σπαρταριστή υλικότητα με τη μορφή της Δέσποινας Σαραφείδου που μετατρέπει το κείμενο του Μπλάνκο σε μια διασκεδαστική περφόρμανς, γεμάτη ενέργεια, αμεσότητα, ένταση, χιούμορ και την πικρή αλήθεια κάθε μετανάστη. Ερμηνεία απολαυστική. [Δημήτρης Τσατσούλης, Ελευθεροτυπία]

 

* Καταδιωγμένη, πρόσφυγας, μακριά από την κατεστραμμένη πατρίδα της, η Κασσάνδρα πουλάει τσιγάρα σε φτηνά καταγώγια, εκδίδεται σε σαδομαζοχιστές πελάτες και διηγείται σε άθλια, σπασμένα αγγλικά τη λυπητερή ιστορία της. Μια ιστορία που η Σαραφείδου αποδίδει με μοναδική δεξιοτεχνία, καθώς προικίζει τον γλυκερό τόνο των εξομολογήσεών της με δραματική οξύτητα και παραπειστικό χιούμορ. [Ηρακλής Λογοθέτης, Ποντίκι Art]

 

* Στην Kassandra υπάρχει συγκίνηση και ταυτόχρονα πολύ γέλιο. Ένας σουρεαλιστικός αντιπολεμικός μονόλογος – η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία, το γκροτέσκο και το τραγικό επιλέγοντας έναν σύγχρονο, σκληρό τρόπο αφήγησης. Η Δέσποινα Σαραφείδου, μέσα από ένα εξπρεσιονιστικό παίξιμο υπήρξε μια απολαυστική Κassandra, τρυφερή, ευάλωτη, συναισθηματική και καπάτσα. [Γιάννα Τσόκου, Alumnus]

 

* Μια εύφορη εμπειρία θεάτρου στην πλήρη της έννοια. [Μιχάλης Ταμπούκας, Ελευθεροτυπία]

 
Ο σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου ζωντανεύει στο μπαρ 'Μύλος'video trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=3RdGJWs5EKM&feature=youtu.be

Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’ Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου καταρρέει.

Στο μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.

Η Kassandra πρωτοανέβηκε στην Αθήνα, στο μπαρ Άνθρωπος το 2011, και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αλβανία, Ελβετία, Κόσοβο, Τσεχία, fYROM, Βουλγαρία, Ισπανία), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία, όπως: Bραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Apollon 2011, Φίερ), Βραβείο Καλύτερης Διαδραστικής Περφόρμανς (Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος MonoAkt - Κόσοβο, 2012) & Βραβείο Ερμηνείας Actor of Europe 2012 (Διεθνές Φεστιβάλ Actor of Europe - Ρέσεν).

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου - Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου
Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης
Οπτική Επικοινωνία: Dennis Spearman
Video trailer: Χρήστος Μουρούκης

Ομάδα παραγωγής: Θάνος Κάππας, Αλέξης Καρατζάς, Ελένη Καρρά, Χριστίνα Κούλη, Δήμητρα Νικολοπούλου, Ελένη Πανίτσκα, Τζένη Παρασκευοπούλου, Αννέτα Πυλαρινού, Αντώνης Ροκάκης, Γραμματούλα Σταυρακούδη, Μαρία-Ξένια Στυλιανού
Μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου 1+1=1

Η ιστορία του έργου:
Το έργο Kassandra ξεκίνησε να γράφεται στην Αθήνα την άνοιξη του 2008 και ολοκληρώθηκε στην Πάρο το φθινόπωρο του ίδιου έτους, κατά τη διαμονή του συγγραφέα στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας». Με αφετηρία το μυθικό πρόσωπο της Κασσάνδρας, ο γαλλο-ουρουγουανός θεατρικός συγγραφέας γράφει σε μια γλώσσα που δεν είναι η δική του έναν μονόλογο όπου η πασίγνωστη ηρωΐδα από την Τροία αφηγείται, με τα στοιχειώδη αγγλικά μιας σύγχρονης μετανάστριας που πουλάει λαθραία προϊόντα, την ιστορία της, απομυθοποιώντας τον ίδιο της τον μύθο. Μέσα από τις ιστορίες του δικού της παρελθόντος, η Kassandra μάς αφηγείται τις ιστορίες του δικού μας παρόντος. Μέσω του μονόλογου Kassandra ο Sergio Blanco γράφει και ξαναγράφει την ιστορία της τρωαδίτισσας ηρωΐδας και των μύθων που την περιβάλλουν, προκειμένου να φτάσει σε ό,τι ο ίδιος περιγράφει ως «μια πραγματική ‘‘ξε-γραφή’’ του μύθου».
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, μιλώντας γι’ αυτή την ιδέα της ‘‘αποδομημένης γραφής’’, ο S.B. λέει: «Σιγά-σιγά, η διαδικασία της γραφής μετατράπηκε σε μια πραγματική διαδικασία ‘‘ξε-γραφής’’: η Kassandra δεν είναι ένα ‘‘γραμμένο’’ θεατρικό κείμενο, είναι ένα ‘‘ξε-γραμμένο’’ κείμενο».

Έγραψαν:
Η Kassandra είναι μια μοναδική εμπειρία θεάτρου. Σπάνια έχω δει έναν περφόρμερ να παραμένει τόσο ευέλικτος και ήρεμος ενώ βρίσκεται σε διάδραση με το κοινό. Αδράξτε την ευκαιρία να δείτε αυτή την παράσταση. Είναι μια δουλειά φτιαγμένη με πολλή μαστοριά, μεγάλη ευφυΐα, με ένα δυνατό, αινιγματικό κείμενο. Μην τη χάσετε. (Jeffrey Jay Fowler, Prague Fringe Festival 2012 Reviews - Fringe Theatre site)

Καταδιωγμένη, πρόσφυγας, μακριά από την κατεστραμμένη πατρίδα της, η Κασσάνδρα πουλάει τσιγάρα σε φτηνά καταγώγια, εκδίδεται σε σαδομαζοχιστές πελάτες και διηγείται σε άθλια, σπασμένα αγγλικά τη λυπητερή ιστορία της. Μια ιστορία που η Σαραφείδου αποδίδει με μοναδική δεξιοτεχνία, καθώς προικίζει τον γλυκερό τόνο των εξομολογήσεών της με δραματική οξύτητα και παραπειστικό χιούμορ. (Ηρακλής Λογοθέτης, Ποντίκι Art)

Μια εύφορη εμπειρία θεάτρου στην πλήρη της έννοια. (Μιχάλης Ταμπούκας, Ελευθεροτυπία)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

Η Kassandra ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα

O σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε για τη Δέσποινα Σαραφείδου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στις Σέρρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

BlackBox, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2

Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, 23:00 

Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, 21:00, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, 20:00

Είσοδος: 15€ και 10€

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2310 829254

 

ΔΡΑΜΑ

 

ΜΥΛΟΣ cafe-bar,  19ης Mαΐου
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, 21.30

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA