11/10 ΔΙΑΛΕΞΗ: ΙΟΚΑΣΤΗ-ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ-ΗΛΕΚΤΡΑ

iok

iok

 

                                    ΔΙΑΛΕΞΗ
                              ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑΣ
    ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
                            ΔΗΜΗΤΡΑΣ  ΜΗΤΤΑ
                                         ΚΑΙ
       ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.          
                         ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΕΞΑΡΧΟΥ


                                    ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ                      


             ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ , 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30
                 ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
                   ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ


      Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του κατά την τρέχουσα περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, φιλοξενεί, αυτό το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, δύο σημαντικές γυναικείες παρουσίες των γραμμάτων και της επιστήμης, τη φιλόλογο και ερευνήτρια σε θέματα αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, κα Δήμητρα Μήττα -και- τη δραμινή ποιήτρια και καθηγήτρια θεατρολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κα Καλλιόπη Εξάρχου, οι οποίες θα μοιρασθούν το πάνελ και δώσουν δύο αλληλοσυμπληρούμενες διαλέξεις, η μεν κα Δήμητρα Μήττα με θέμα «Πτυχές τριών εμβληματικών γυναικείων μορφών του μύθου και της τραγωδίας: της Ιοκάστης, της Κλυταιμνήστρας και της Ηλέκτρας, σύμφωνα με τις φιλολογικές και λογοτεχνικές πηγές της αρχαιότητας καθώς και έργα των τεχνών», η δε κα Καλλιόπη Εξάρχου με θέμα «Η λογοτεχνική επεξεργασία του μύθου της Ιοκάστης, της Κλυταιμνήστρας και της Ηλέκτρας, στα θεατρικά έργα της Δήμητρας Μήττα : «Ιοκάστη», «Υπέρ Κλυταιμνήστρας-Τα ρολόγια».

Οι δύο ομιλήτριες, οι οποίες γνωρίζουν σε βάθος η μία το έργο της άλλης, θα μιλήσουν αλλά και θα συνομιλήσουν μεταξύ τους πάνω στα δύο αυτά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα θέματα που άπτονται των αρχαίων ελληνικών δράματος και μύθου και αφορούν στις εν λόγω αρχετυπικές γυναικείες ηρωϊδες τους (Ιοκάστη, Κλυταιμνήστρα και Ηλέκτρα), συνδιαλεγόμενες, ταυτοχρόνως, και με τους ίδιους παρισταμένους καθόσον θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση με υποβολή ερωτημάτων και διατύπωση-ανταλλαγή απόψεων.   

Η κα Δήμητρα Μήττα γεννήθηκε στη Βέροια το 1959. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έκανε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές και έρευνα στο ίδιο Πανεπιστήμιο σε θέματα Φιλοσοφίας της Μυθολογίας. Είναι καθηγήτρια φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης) και διδάσκει Ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου και Δραματολογία σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Στα γράμματα εμφανίσθηκε το 1989. Έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά "Παραφυάδα", "Τραμ", "Πόρφυρας", "Φηγός", "Ρεύματα", "Πάροδος", ενώ μελέτες σχετικά με ζητήματα Μυθολογίας έχει δημοσιεύσει σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Βιβλιοκρισίες, σχόλια και λογοτεχνική κριτική δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Το έργο της περιλαμβάνει :
(2013)    


Υπέρ Κλυταιμνήστρας. Τα ρολόγια, Ευθύνη
(2007)     Θυμάσαι τα όνειρά σου;, University Studio Press
(2006)     Ιοκάστη, University Studio Press

(2006)     Μύθοι της αρχαίας Μακεδονίας, University Studio Press
(2005)     Με μάτια ζάχαρη, Σύγχρονοι Ορίζοντες

(2004)     Μυθιστορίες του εφήμερου, Γαβριηλίδης

(2004)     Όψεις του προσωπείου, University Studio Press
(2002)     Μύθος και τέχνη, University Studio Press

(2000)     Ο χορτοφάγος λύκος, Ελληνικά Γράμματα
(2000)     Οι ιστορίες του κυρ Κούνελου, Ελληνικά Γράμματα
(1998)     Γραμματοσειρές και φωτογράμματα, University Studio Press
(1997)     Απολογία για τον μύθο, University Studio Press


Η κα Καλλιόπη Εξάρχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στο γαλλικό θέατρο του 20ού αιώνα. Μετά από ακαδημαϊκή πορεία ετών, είναι, σήμερα, Καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., ενώ η επιστημονική της έρευνα εκτείνεται στο σύγχρονο ελληνικό και γαλλικό θέατρο. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Πορεία», «Σύγκριση», «Θέματα Λογοτεχνίας», «Οδός Πανός», «Πάροδος», «Διαβάζω», «L'Atelier du Roman» καθώς και στο δραμινό λογοτεχνικό περιοδικό «Δίοδος».
Το έργο της περιλαμβάνει :
Ποίηση :
Μικρές ιστορίες μεγάλων εξομολογήσεων, εκδόσεις University Studio Press, 2005
Περί ιδεών, εκδόσεις University Studio Press, 2006
Περιπλανώμενος λόγος, εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2009
Βιβλιάριο Καταθέσεων, εκδόσεις Γιαλός, 2012  
Θέατρο :
 Όταν πέφτουν οι μάσκες, εκδόσεις University Studio Press , 2002
Ονομάζομαι...Γυναίκα, εκδόσεις University Studio Press , 2005
Μυθιστόρημα :
Extra Large , εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη, 2011
Μελέτες :
Εικόνες  φωτός και σκότους στο θέατρο του Αρραμπάλ, εκδόσεις University Studio Press, 1995  
Histoire du théâtre : la passion au féminin, εκδόσεις University Studio Press. 2008
Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας θα ήθελε να ευχαριστήσει, και δημοσίως, την κα Καλλιόπη Εξάρχου, η οποία, πέραν του ότι διατηρεί μία στενή και μόνιμη συνεργασία με το Σύλλογο, αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις στο εκάστοτε ακροατήριο τόσο για το ίδιο το έργο της όσο και για τον χαρισματικό λόγο της, υπήρξε, στην προκειμένη περίπτωση, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Συλλόγου και της έτερης ομιλήτριας- ερευνήτριας σε θέματα αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, κας Δήμητρας Μήττα, η οποία, σημειωτέον, έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας για να αναπτύξει ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα, το οποίο έχει παρουσιάσει πολλάκις, στο παρελθόν, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους δραμινούς να συμμετέχουν στην εκδήλωση, απολαμβάνοντας μία σπάνια βραδιά αφιερωμένη στην τραγωδία, το θέατρο και τις αρχετυπικές γυναικείες μορφές του αρχαίου ελληνικού δράματος και της μυθολογίας.
              Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου
                         ΠΟΛΥΝΑ Γ.ΜΠΑΝΑ

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA