5/5 Εγκαίνια της εγκαταστασης εννοιολογικής τέχνης

afisa print7

afisa print7

 

Λίγα λόγια για το έργο .

 

Το κοινό μας έργο πραγματοποιήθηκε με τη μορφή εγκατάστασης πάνω σε μια πρώτη ιδέα της Λουκίας Κάιλα .Η ιδέα του εγκεφάλου-νου που μας απασχόλησε

πέρασε όλα τα στάδια και τις ζυμώσεις της ομάδας με έντονες διαδικασίες δράσεις, συγκρούσεις, μέχρι την τελική της πραγμάτωση. Δεν μας ενδιέφερε μια αντιγραφική αναπαράσταση του ανθρωπίνου οργάνου ‘εγκέφαλος’ , αλλά ενός εννοιολογικού ‘’χώρου-τόπου’’ του νου( από όπου πηγάζει όλη η ανθρώπινη δράση, η αιώνια περιπέτεια ) . Τα υλικά μας είναι, ύφασμα, μέταλλο ,νήμα ,άδεια πλαστικά μπουκάλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν   σαν μια μεγάλη ‘χειρονομία’ διαρκείας . Ράφτηκαν, συναρμολογήθηκαν , συνδέθηκαν όλα τα μορφικά μέρη του έργου και παράλληλα ολοκληρώθηκε και ο κοινός εικαστικός μας λόγος σαν ομάδα που δούλεψε αρκετό χρόνο μαζί ,Η τελική φάση του έργου ολοκληρώνεται με μία ‘’περφόμαρς ‘’από τα μέλη της ομάδας δράση που σηματοδοτεί την αέναη μετάδοση της σκέψης από το παρελθόν στο μέλλον σαν καθάριο νερό από κούπα σε κούπα με κατάληξη στη δεξαμενή της αναζήτησης του ‘’είναι’’ όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα! Το έργο θα επιστρέψει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μονής Λαζαριστών   Θεσσαλονίκης όπου και γεννήθηκε.

 

Καλλιτεχνική ομάδα ‘’magma’’ Λουκία Κάιλα ,Ιφιγένεια Μαυρίδου, Ειρήνη Παπαγεωργίου,Εύα Χαραλαμπίδου και Μαριάννα Χριστοφίδου.


 

Μαριάννα Χριστοφίδου

Γεννήθηκε το 1986 στην Λεμεσό. Εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών το 2006. Σπουδάζει στο 3Ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, με καθηγητή τον Γιώργο Τσακίρη και τον Βασίλη Βασιλακάκη.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις,

workshops, φεστιβάλ τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Εύα Χαραλαμπίδου

 

Γεννήθηκε στη Δράμα ,σπούδασε παιδαγωγικά Επιστ.προσχ.Αγωγής ΑΠΘ , Σχολ. Νηπ.Χανίων, αποφοίτησε με άριστα από το Β ́ εργαστήριο του τμήματος Εικαστικών Εφαρμογών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 2009 με καθηγητές τους Γ.Τσακίρη και Κ. Μορταράκο.

Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη Χανίων και στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές .Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.


Ειρήνη Παπαγεωργίου

 

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1984 όπου σπούδασε επαγγελματικό μακιγιάζ στο Ι.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ. Ιωαννίνων. Σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με καθηγητή τον Κυριάκο Μορταράκο, στο Β’ Εργαστήριο Ζωγραφικής. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις και δράσεις με ατομικό και ομαδικό έργο. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Λουκία Κάιλα

Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο 2ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, με καθηγητή τον Κυριάκο Μορταράκο από το 2006 έως το 2013. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, workshops και φεστιβάλ τέχνης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ιφιγένεια Μαυρίδου

Γεννήθηκε το 1990 στην Θεσσαλονίκη. Εισήχθη με την ειδική κατηγορία «ταλέντα» στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Σπούδασε στο 2ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, με καθηγητή τον Κυριάκο Μορταράκο και τον Γιώργο Τσακίρη, από το 2005 έως το 2012. Ταυτόχρονα, σπούδασε video art και νέα μέσα, για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ισπανία, ως υπότροφος του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών LLP/Εrasmus.

Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, workshops, φεστιβάλ τέχνης και διαγωνισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 


ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ «ΜΕΛΙΝΑ»

 

 

Την περασμένη Δευτέρα, 5 Μαϊου, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Μελίνα», εγκαινιάσθηκε, με την αθρόα προσέλευση δραμινών, η έκθεση της εγκατάστασης εννοιολογικής τέχνης υπό τον τίτλο «ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ– KEEP IN MIND» της καλλιτεχνικής ομάδας Θεσσαλονίκης «MAGMA», η οποία διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

 

Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων έργο, συντιθέμενο, πρωτίστως, από ύφασμα και μέταλλο, το οποίο έχει «εγκατασταθεί», από τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας, στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου και πλαισιώνεται από παράλληλη ψηφιακή προβολή εικόνων, video art καθώς και μία επιτοίχια σύνθεση κολάζ .

 

Η εγκατάσταση, όπως, εξάλλου, και ο ίδιος ο τίτλος της υποδηλώνει, παραπέμπει οπτικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο και αναφέρεται στην περιπέτεια της ανθρώπινης σκέψης, επιτρέποντας μας και, για την ακρίβεια, προτρέποντας μας να κάνουμε ελεύθερα όλους τους σχετικούς συνειρμούς.

 

Στα πλαίσια των εγκαινίων, τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας «MAGMA» έδωσαν, επίσης, μία μικρή performance (παράσταση, δρώμενο), επιφυλάσσοντας στους πολλούς παρευρισκομένους μία ευχάριστη έκπληξη, ενώ, κατόπιν απαιτήσεως πολλών δραμινών που δεν μπόρεσαν να παραστούν στα εγκαίνια και να την παρακολουθήσουν, η εν λόγω performance επαναλήφθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, και το βράδυ της Τετάρτης.

 

Η ομάδα «MAGMA» αποτελείται από πέντε γυναίκες καλλιτέχνες, τις Λουκία Κάιλα, Ιφιγένεια Μαυρίδου, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Εύα Χαραλαμπίδου και Μαριάννα Χριστοφίδου, όλες πτυχιούχοι της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο ενεργητικό τους, ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Η έκθεση «ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ– KEEP IN MIND» λειτουργεί καθημερινά από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 19.00 έως τις 22.00, ενώ θα διαρκέσει έως και την επόμενη Δευτέρα, 12 Μαϊου.

 

Σημειώνω το αυτονόητο : είναι η πολύ πρώτη φορά που διοργανώνεται, στην πόλη μας, μία έκθεση εννοιολογικής τέχνης και δη μίας τέτοιας, μεγάλων διαστάσεων, εγκατάστασης, φέρνοντας τους δραμινούς σε επαφή με ένα από τα κυρίαρχα σήμερα ρεύματα της παγκόσμιας τέχνης, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη έκθεση, πέραν αυτής καθαυτής της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής της αξίας και σημασίας, μία κυριολεκτικά πρωτόγνωρη εμπειρία, και για το λόγο αυτό.

 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι, επίσης, το γεγονός ότι η καλλιτεχνική ομάδα «MAGMA» επέλεξε και παρουσιάζει για πρώτη φορά, στο κοινό, το συγκεκριμένο έργο της, στα πλαίσια της εν λόγω έκθεσης στη Δράμα, ενώ, μετά το πέρας της έκθεσης, το έργο θα παραχωρηθεί, από την καλλιτεχνική ομάδα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μονής Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, το οποίο, αναγνωρίζοντας την αξία του, το έχει ήδη ζητήσει για μόνιμη έκθεση στους χώρους του.

 

          Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, για άλλη μια φορά, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, τις πέντε δημιουργούς για τη ξεχωριστή αυτή εικαστική εκδήλωση και, ιδιαιτέρως, την Εύα Χαραλαμπίδου, η οποία ούσα δραμινή και έχοντας ξανασυνεργασθεί με το Σύλλογο στα πλαίσια διοργανώσεως μίας δικής της ατομικής έκθεσης το Φθινόπωρο του 2012, αποτέλεσε, από την αρχή, τον -άοκνο- συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Σύλλογο και την καλλιτεχνική ομάδα.

  

Κάντε, λοιπόν, μια βόλτα έως την Πινακοθήκη «Μελίνα», σας περιμένει κάτι καινούριο και διαφορετικό που θα σας εκπλήξει ευχάριστα, ενώ οι δημιουργοί θα σας υποδεχθούν και θα σας «ξεναγήσουν» στην εγκατάσταση, με αφοπλιστική προσήνεια και προθυμία, δημιουργώντας τις πλέον ιδανικές συνθήκες για μία πλήρη εικαστική εμπειρία .-  

 

                                      Πολύνα Γ. Μπανά

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA