21/4 έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νάνου

afisa printa

afisa printa 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

«ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ»

 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΝΟΥ

 

ΣΤΟΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

 

                         ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

   Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, κα Πολύνα Γ. Μπανά, αναφέρεται στην έκθεση «Όψεις της Δράμας» του δραμινού ζωγράφου Γιάννη Νάνου, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του για τη τρέχουσα περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 :

 

«       Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργάνωσε μία αναδρομική έκθεση του γνωστού δραμινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα, Γιάννη Νάνου, ο οποίος είχε να εκθέσει δουλειά του, στη Δράμα, πάνω από 15 χρόνια. Ο Γιάννης Νάνος συνδέεται, από παλιά, με στενούς δεσμούς, με το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καθόσον, μεταξύ άλλων, είχε φιλοτεχνήσει, τη δεκαετία του ’80, για το Σύλλογο, μία σειρά ημερολογίων που ξεχώριζαν για την υψηλή αισθητική τους και αποτελούν σήμερα, κατά κυριολεξία, συλλεκτικά κομμάτια. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι ο ζωγράφος, ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα του Συλλόγου, «εκσυγχρόνισε» πρόσφατα το σύμβολο του Συλλόγου (πυρσός), φιλοτεχνώντας ένα μοντέρνο, ρέον και άκρως μινιμαλιστικό, μέσα στην απλότητά του, σκίτσο-μονοκοντυλιά, ενώ, συγχρόνως, παραχώρησε, με δική του πρωτοβουλία, στο Σύλλογο, μία σειρά από τέσσερα σκίτσα του, φιλοτεχνημένα το Φθινόπωρο του 2013, τα οποία απεικονίζουν γωνιές από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, προκειμένου ο Σύλλογος να τα τυπώσει σε κάρτες, οι οποίες, μάλιστα, έχουν τύχει θερμής υποδοχής από τους δραμινούς.

Μετά την ως άνω, πρόσφατη, εκ νέου σύμπραξη του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας με το ζωγράφο, ο Σύλλογος διοργανώνει μία νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Νάνου, στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του για τη τρέχουσα περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014.

Στα πλαίσια της έκθεσής του αυτής, η οποία φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Όψεις της Δράμας», ο ζωγράφος θα εκθέσει μία νέα σειρά σχεδίων του, φιλοτεχνημένων με κάρβουνο και πενάκι, τα οποία έχουν, ως θέμα, τοπία και σπίτια της πόλης της Δράμας .

         Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα, 21 Απριλίου και ώρα 21.00, στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία», ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως και την επόμενη Δευτέρα, 28 Απριλίου, λειτουργώντας, καθημερινά, από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 22.00.

 

 

            Ο Γιάννης Νάνος γεννήθηκε στη Δράμα, το 1948. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ, παράλληλα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική επηρεασμένος βαθιά από τον υπερρεαλιστή ζωγράφο και ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο. Το Πολυτεχνείο υπήρξε ο χώρος της καλλιτεχνικής και, αργότερα, της επαγγελματικής δραστηριότητάς του Γιάννη Νάνου, ο οποίος, ήδη από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του, συμμετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και μελέτες.

          Με τη διπλωματική του εργασία «Αρχιτεκτονικός Προσχεδιασμός» παίρνει το πτυχίο του, το 1973 και, ταυτόχρονα, το πρώτο βραβείο της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας. Η μελετητική εταιρεία «Ευπαλίνος» γίνεται ο χώρος της μετέπειτα αρχιτεκτονικής δραστηριότητας του Γιάννη Νάνου, με πληθώρα κτηριακών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

          Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο χώρο της ζωγραφικής, με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις, σε γκαλερί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως στις γκαλερί «Στοά Τέχνης 13», «Ώρα» καθώς και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές από την Ελένη Βακαλό καθώς και διακρίσεις. Το 1980, εγκαθίσταται και δραστηριοποιείται πλέον, στη Δράμα. Μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί και με τη ζωγραφική ετικέτα, φιλοτεχνώντας τις ετικέτες των πασίγνωστων κρασιών «Αμέθυστος» και «Chateau Julia» του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.              

           Ο ζωγράφος, με αφορμή της νέα έκθεσή του, αναφέρει τα εξής : «Με υλικό φορέα το χαρτί, «ιχνογραφώ» πάνω στη λευκή του επιφάνεια, εδώ και χρόνια, εικαστικά θέματα, με απλότητα και αμεσότητα, λες και προσπαθώ με τη γραφίδα μου, να διεισδύσω στο βάθος των φαινομένων. Διακινδυνεύοντας συχνά την ασφάλεια της δεξιοτεχνίας, αφηγούμαι, «επί χάρτου», προσωπικές εμπειρίες και βιώματα, με φόρμες αδρές, σχεδόν ημιτελείς, οι οποίες ενεργοποιούν τη φαντασία. Τα χρωματιστά μολύβια με τη λεπτομερή γραφή τους δένουν χρώματα και γραμμές, σε μια αμφίδρομη σχέση και προσφέρουν στο βλέμμα, ένα ευχάριστο ταξίδι στο φως, στα σπίτια και τοπία της πόλης της Δράμας, στη φύση και τα δρώμενα, χωρίς να εξαντλούνται στο πρόδηλο. Προσπαθώ, μέσα από την προσωπική μου ματιά, να βρω, χωρίς τα διλήμματα μεταξύ μοντερνισμού και παράδοσης, τη συνέχεια της ζωγραφικής στις σημερινές ανάγκες, μία θέση στην «παράδοση του καινούργιου». Γιατί, για εμένα, τέχνη είναι αυτό που αντιστέκεται στο συνεχή εξανδραποδισμό, ιδιαίτερα στις μέρες μας.» .

 

     Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους δραμινούς να παραστούν στα εγκαίνια και, εν γένει, να επισκεφθούν την έκθεση «Όψεις της Δράμας» για να απολαύσουν τις δημιουργίες του Γιάννη Νάνου. ».

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA