19/3 Παρουσίαση του βιβλίου 'Λούλα' του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

lula

 

             Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                       ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

                  ΤΟ ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΕΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ

                                         « ΛΟΥΛΑ »

 

              ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ , 19 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00
  

                             ΣΤΟ ΚΑΦΕ «HONEY BAR»

                  

 

                            ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

                                            

                                           ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

                                             ΚΑΙ

          

               ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ «ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΗ»         

         

 

          Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και το δραμινό βιβλιοπωλείο «Βιβλιογνώση» φιλοξενούν, την Τετάρτη, 19 Μαρτίου, στις 19.00, στο καφέ «Honey Bar» (στοά επί της οδού Βενιζέλου), το δημοφιλή και καταξιωμένο συγγραφέα, Βαγγέλη Ραπτόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει, από κοινού με το δραμινό οικονομολόγο-συγγραφέα Πάνο Ιωαννίδη, το μυθιστόρημά του «Λούλα», το οποίο προκάλεσε πάταγο όταν πρωτο-κυκλοφόρησε προ δέκα πέντε και πλέον ετών (1997) και το οποίο επανακυκλοφόρησε, τους προηγούμενους μήνες, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

                              Λίγα λόγια για τη «Λούλα»

       Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, «Λούλα», πρωτοκυκλοφόρησε το 1997 κι επανακυκλοφόρησε, το 2013, από τη νέα εκδοτική στέγη του συγγραφέα, τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μια βελτιωμένη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει και υστερόγραφο του συγγραφέα με πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα των αναγνωστών που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια καθώς και με ένα εξώφυλλο απαράμιλλης αισθητικής που του ταιριάζει απόλυτα.

              Η ηρωϊδα του βιβλίου, η Λούλα, είναι μια κοπέλα 20 χρόνων που αφήνει τη Χαλκίδα για να μετακομίσει στην Αθήνα και να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή. Μένει μαζί με τη φίλη της, Εύη, σε ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Η Λούλα είναι μια πολύ όμορφη, μα γεμάτη ανασφάλειες, κοπέλα... Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι είναι άβουλη και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις της με τους άνδρες που δεν είναι καλές. Αντίθετα, η φίλης της, Εύη, είναι ο ορισμός της γυναίκας που ξέρει να χειρίζεται οποιονδήποτε άνδρα...Η αρχή του βιβλίου μας προετοιμάζει για την εξαφάνιση της Λούλας, από την πρώτη κιόλας σελίδα, όπως μας πληροφορεί μέσω ενός αποκόμματος εφημερίδας γι' αυτή. Τι μπορεί να έχει οδηγήσει σε αυτή;

         Για το βιβλίο, ο Μένης Κουμανταρέας έχει γράψει: «H “Λούλα” δύσκολα κατατάσσεται. Aφήγημα ρεαλιστικό, σχεδόν πορνογράφημα στην αρχή, λογοτεχνία τρόμου και θρίλερ στο μέσον, ψυχωσικό παραλήρημα ή βιντεοκλίπ στο τρίτο μέρος… H “Λούλα” είναι ένα βήμα στη θολή περιοχή, όπου κανένας από τους "φτασμένους" μας λογοτέχνες δεν έχει πατήσει. Πού ανήκει, τελοσπάντων, αυτός ο ταλαντούχος όσο και απρόβλεπτος πεζογράφος;»

         Ενώ, ο Κωστής Παπαγιώργης, από τη δική του οπτική γωνία, έχει επισημάνει: «Συναρπαστική δεινότητα στο στήσιμο αναπάντεχων καταστάσεων. Δεξιοτεχνική εμβάθυνση του προφανούς και μετατροπή του ευτελούς σε απέραντο ταμείο ψυχογραφίας. Σε παρόμοια τολμήματα απαιτείται συγγραφική πείρα, ψυχική αντοχή και, κυρίως, χαρακτήρας… O Pαπτόπουλος μπορεί δίκαια να πιστέψει ότι κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα. Mε βιβλία σαν τη “Λούλα” μια γενιά μπορεί να δείξει τα δόντια της».

 

                           Εργοβιογραφία του συγγραφέα

       Ο Bαγγέλης Pαπτόπουλος γεννήθηκε, το 1959, στην Aθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε, για ένα χρόνο, στη Σουηδία (1980-1981) και ως υπότροφος του International Writing Program, για μισό περίπου χρόνο, στις HΠA (1984). Πρωτοεμφανίσθηκε στα ελληνικά γράμματα, με τη σταδιακά δημοσιευμένη τριλογία "Kομματάκια" (1979), "Διόδια" (1982), "Tα τζιτζίκια" (1985), την οποία κυκλοφόρησε σ' έναν τόμο, το 2003, με το γενικό τίτλο "H γενιά μου". Kαι ακολούθησαν: "H αυτοκρατορική μνήμη του αίματος" (1992), "O εργένης" (1993), "Έμμονες ιδέες" (1995), "Λούλα" (1997), "Tο παιχνίδι" (1998), "Bαθύς και λυπημένος, όπως κι εσύ" (1999), "H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας" (2000), "Mαύρος γάμος" (2001), "Aκούει ο Σημίτης Μητροπάνο;" (2001), "H δική μου Αμερική" (2002), "H επινόηση της πραγματικότητας" (2003), "Xάσαμε τον Μπαμπά" (2005), "Λίγη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας" (2005), "Φίλοι" (2006), "Aρχαία συνταγή: Hρόδοτος, Ηράκλειτος, Λουκιανός" (2006), "H Mεγάλη Άμμος" (2007), "Aπέραντα άδειο σπίτι" (2009), "Ιστορίες της Λίμνης: Το παιχνίδι, Βαθύς και λυπημένος όπως κι εσύ, Απέραντα άδειο σπίτι" (2011), "Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας" (υπό έκδοση). Συνολικά έχουν τυπωθεί περισσότερα από 250.000 αντίτυπα των βιβλίων του.
       "Tα τζιτζίκια" μεταφράστηκαν στα αγγλικά, "H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας" στα ιταλικά, αποσπάσματα από άλλα βιβλία του και μεμονωμένα διηγήματά του στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, τσέχικα, σερβικά. "O εργένης" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα "Διόδια" και διηγήματα από τα "Kομματάκια" και τις "Έμμονες ιδέες" στην τηλεόραση -ορισμένα απ' αυτά σε δικά του σενάρια. Διασκεύασε, επίσης, για το θέατρο μία από τις "Ιστορίες της Λίμνης", ενώ δραματοποιημένες σκηνές από την "Επινόηση της πραγματικότητας" παρουσιάστηκαν σε βιβλιοπωλεία. Έχει ακόμη γράψει το σενάριο της ταινίας "H φανέλα με το εννιά" και της τηλεταινίας "O μικρός ηλεκτρολόγος", και έχει διασκευάσει για το θέατρο το "Παραμύθι χωρίς όνομα".
       Kατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δουλειές, λίγο πολύ σχετικές με τη λογοτεχνία και το γράψιμο: σύμβουλος ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους ("Kέδρος", "Λιβάνης"), τακτικός συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών ("Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - Επτά", "Η Καθημερινή της Κυριακής", "Tα Nέα", "Athens Voice", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - Έψιλον", "Kλικ"), σύμβουλος σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και σε τηλεοπτικά κανάλια (ET1, ET2), παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (στο "Πρώτο", "Δεύτερο", "Tρίτο Πρόγραμμα" της EPA, στον "Eν Λευκώ" και στο "Kανάλι 1"). Δίδαξε, επίσης, σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής (EKEBI), ενώ, από το 2005 έως το 2007, υπήρξε μέλος του Δ. Σ. της Eταιρείας Συγγραφέων.

 

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και το δραμινό βιβλιοπωλείο «Βιβλιογνώση» καλούν όλους τους δραμινούς να παρευρεθούν στην εκδήλωση προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με το συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA