7/3 ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 'Η Τεχνη ειναι Ζωή και Αυτογνωσία' της ζωγραφου Λόρας Κόντου

afisa print

 

        afisa print               

                            ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  

                 

        "Η τέχνη είναι ζωή και αυτογνωσία" 

 

             

                         της  ζωγράφου 

 

              ΛΟΡΑΣ ΚΟΝΤΟΥ 

 

 

                         σε διοργάνωση του  Σ.Φ.Γ.Τ. 

 

 

          στον εκθεσιακό χώρο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 

 

  από την Παρασκευή, 7 Μαρτίου έως και την Κυριακή, 16 Μαρτίου  

 

                        

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, κα Πολύνα Γ. Μπανά, αναφέρεται στην ατομική έκθεση ζωγραφικής με γενικό τίτλο «Η τέχνη είναι ζωή και αυτογνωσία» της θεσσαλονικιάς ζωγράφου Λόρας Κόντου, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας : 

«Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, στα πλαίσια της από μέρους του συστηματικής διοργάνωσης εικαστικών εκθέσεων, φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες ελληνίδες ζωγράφους, τη βραβευμένη Λόρα Κόντου, της οποίας ατομική έκθεση διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 7 Μαρτίου και ώρα 21.00, στον εκθεσιακό χώρο άνωθεν του καφενείου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λόρας Κόντου που φέρει το γενικό τίτλο «Η τέχνη είναι ζωή και αυτογνωσία», σε διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου κατά την τρέχουσα περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 16 Μαρτίου, λειτουργώντας καθημερινά από τις 12.00 έως τις 14.00  και από τις 18.00 έως τις 22.00 . Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι, στην εν λόγω πρώτη ατομική έκθεσή της στη Δράμα, η καταξιωμένη ζωγράφος θα παρουσιάσει καινούριες, πρωτοεμφανιζόμενες δημιουργίες της που φιλοτέχνησε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση. 

 

Η Λόρα Κόντου γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση, το 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπου και εκπόνησε, το 1976, τη διδακτορική διατριβή της πάνω στη μοντέρνα τέχνη. Παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα ζωγραφικής, στη Γερμανία, φοιτώντας για ένα χρόνο (1974) στη Σχολή Ζωγραφικής της Δρέσδης. Από το 1978 έως σήμερα, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το 2001, της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην 45η Διεθνή Έκθεση Γυναικών Καλλιτεχνών Myth and Visionπου διεξήχθη στην Αθήνα. Το 2002, συμμετείχε στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ. Αναλυτικότερα : 

1974 Συμμετέχει σε ομαδική έκθεση στο Βερολίνο. 

1975 Η γκαλερί Tredyacoff αγοράζει ένα πίνακα της (αυτοπροσωπία). 

1976 Το Υπουργείο Πολιτισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αγοράζει τον πίνακα της «Μητρότητα». 

1990 Έκθεση στην Κατερίνη . 

1994 Έκθεση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας .  

1995  Έκθεση στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. 

1997  Έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τέχνης της Κέρκυρας. 

1999  Έκθεση στη γκαλερί Ettiene Causans, στο Παρίσι.  

1999Έκθεση στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

2001 Έκθεση στην Ακαδημία Cattani, στη Μπολόνια. 

2002 Συμμετοχή στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ.    

2005 Δωρεά του πίνακά της «Μητρότητα» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

2005 Έκθεση με θέμα «Η Θεσσαλονίκη των καφέ» στην Αίθουσα Τέχνης Εθν.Αμύνης 9Α, σε διοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Επίσης, από το 1982 έως σήμερα, έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένης και μίας πεντάτομης σειράς ελληνικής μυθολογίας.  

 

Η θεματική της Λόρας Κόντου είναι, κατά βάσιν, ανθρωποκεντρικήροσωπογραφίες), αποτυπώνοντας ανθρώπινες φιγούρες σε διάφορες, οικείες στιγμές από την καθημερινότητα (όπως πίνοντας καφέ σε μία καφετέρια, περπατώντας στο δρόμο, επιβαίνοντας σε ένα λεωφορείο της γραμμής, μια  σκηνή δρόμου με περαστικούς και σταθμευμένα οχήματα), με έντονη, σχεδόν εξπρεσιονιστική, χρωματική παλέτα, αφαιρετικότητα, γρήγορη κι αποφασιστική σχεδιαστική γραμμή και, συνήθως, μικτή τεχνική (χρήση και προσθήκη στην επιφάνεια των πινάκων διαφόρων στοιχείων όπως αποκόμματα εφημερίδων, βιβλίων και περιοδικών), οι οποίες καθιστούν τη ζωγραφική της ιδιαίτερη, πρωτότυπη, αμέσως αναγνωρίσιμη  και, από κάθε άποψη, μοντέρνα. 

 

Όπως η ίδια η ζωγράφος επισημαίνει, αναφερόμενη στη ζωγραφική (της) : «Δεν μπορείς να ζωγραφίζεις οτιδήποτε χωρίς να το έχεις δει, χωρίς να το γνωρίζεις. Όσα έβλεπα καθημερινά επί χρόνια, σκιτσάροντάς τα, έμαθα να τα σέβομαι. Γυρεύοντας τη μορφή (το κυριότερο !) λιτά, καθόλου περιγραφικά, έφτασα στην έκφραση.» και, περαιτέρω, «Καμία σχολή, όσο κι αν σπουδάσεις, δε σε διδάσκει εντελώς. Το έργο πηγάζει από μέσα σου αναβλύζοντας αυθόρμητα, ταυτίζεται μ΄ εσένα, γίνεται προέκτασή σου. Διαφορετικά θα έκαναν όλοι οι ζωγράφοι τον ίδιο πίνακα, την ίδια παράσταση.». 

 

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους δραμινούς να παραστούν στα εγκαίνια την Παρασκευή, 7 Μαρτίου και ώρα 21.00 και, εν γένει, να επισκεφθούν την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λόρας Κόντου υπό το γενικό τίτλο «Η τέχνη είναι ζωή και αυτογνωσία» για να γνωρίσουν και να απολαύσουν τη καλλιτεχνική δουλειά μίας από τις σημαντικότερες σήμερα  ελληνίδες ζωγράφους.» 

 

 

 

 

      

 


 

 

Ανακοινώσεις

Powered by mod LCA